Trailerladen is waarom voor veel paarden een probleem?
Humphrey Dirks
11/04/2023
4 min
0

Waarom is trailer laden voor paarden zo'n probleem?

11/04/2023
4 min
0

Waarom is trailer laden voor paarden zo'n probleem?

Veel mensen zullen wel eens hebben meegemaakt dat trailer laden een probleem kan zijn. Het is je paard niet aan te rekenen dat hij de trailer niet in wil, want het is een puur instinctieve reactie van je paard voor zelfbehoud.

Paarden hebben miljoenen jaren nauwe ruimtes vermeden. Elk prooidier weet dat je je nooit in een hoek moet laten drijven en daar hoort een nauwe ruimte zoals een trailer, ook bij. Een trailer heeft een plafond, een vloer, links een muur, rechts een muur, een voorkant en een achterkant.

Door de ogen van een paard is een trailer niets anders dan een metalen kooi op wielen, een val waar je inloopt. 


Een trailer-laad-probleem heeft niets te maken met de trailer. Het gaat meestal om de relatie tussen jou en je paard. Het gaat om het gevoel van vertrouwen dat het paard in je heeft en over je leiderschap. Hoe meer je hem dwingt, hoe minder hij je zal vertrouwen en hoe minder hij je aanwijzingen zal opvolgen. Het succes voor het gemakkelijk laden van je paard in de trailer begint buiten de trailer. Je moet weten hoe je het vertrouwen, respect en leiderschap van je paard kunt krijgen zodat hij begrijpt wat je van hem wilt. Trailer laden is iets incidenteels maar als je plotseling met je paard ergens heen moet, is het wel zo prettig als hij er gewoon in gaat.


Hoe meer je paard je vertrouwt, hoe minder hij nee zal zeggen tegen het trailer laden. Leer te communiceren in een taal die zo natuurlijk mogelijk voor je paard is, dat hij begrijpt wat je bedoelt en daardoor gewillig de opdrachten uit kan voeren.

De geconditioneerde reactie, comfortabel en oncomfortabel.

We weten allemaal dat je met geweld een paard in de trailer kunt krijgen en dan snel de klep dicht kan doen. Er is echter een betere manier om je paard te acclimatiseren. Door gebruik te maken van een natuurlijke benadering die veel minder frustrerend en gevaarlijk is voor zowel paard als mens. De meeste mensen dwingen, straffen en zetten druk op een paard in de buurt van een trailer, het is dan geen wonder dat het paard een hekel krijgt aan de trailer. Als je hem in de buurt van de trailer leidt zonder dwang en je laat hem daarna met rust, dus je geeft hem zijn comfort, dan zullen de dingen beginnen te veranderen. 


Werk met hem op afstand van de trailer en breng hem dan naar de trailer terug. Laat hem met rust en geef hem tijd om te ontspannen. Hij zal naar de trailer gaan kijken als een plaats van veiligheid, vredigheid en toevlucht in plaats van een plaats waar dwang, duwen, trekken en opsluiting plaatsvindt. Hij zal het gaan associëren met comfort in plaats van discomfort en hij zal veel meer ontspannen zijn in de buurt van de trailer. Met een goede communicatie, leiderschap en opbouwen van het vertrouwen zal het paard uiteindelijk doen wat je van hem vraagt.


Wacht niet te lang met het aanleren, maar verslof ook het bijhouden van trailer laden niet. Stel dat je onverwacht naar de kliniek moet, dan is het prettig dat je paard gewend is in de trailer te lopen. Of je wilt iets leuks gaan doen zoals op wedstrijd of ergens een mooie buitenrit gaan maken, als je paard niet in de trailer wil, kan dat een behoorlijke domper zijn.

We raden dus aan om het trailer laden eigen te maken en het daarna met regelmaat te trainen om te voorkomen dat je een probleem hebt als je werkelijk de trailer nodig hebt.

Wil je alle tips die we hebben leren over trailer laden, dan kan dat vanuit huis in je eigen tempo via onze online cursus over trailer laden.

Lees hier meer info over de  Cursus Trailer Laden.


Wil je een privéles waarin je samen met mij gaat kijken hoe je je paard kunt helpen met de trailer, stuur dan even een mailtje naar; humphreydirkshorsemanship@gmail.com of gebruik het contactformulier


Veiligheidstips

  • Indien je zover bent met de trailer dat je paard er rustig 10 seconden in blijft staan, kan je de stang plaatsen, maar sluit daarmee ook direct de veiligheidshaken van de stangpunten, om te voorkomen dat het paard de achterhand ertegen of eronder zet en de stang eruit duwt met alle gevolgen van dien.
  • Sluit nooit maar dan ook nooit de klep van de trailer zonder eerst de stang achter de achterhand van het paard te plaatsen, dit kan tot een groot ongeluk leiden voor beiden. Als het paard achteruit loopt terwijl jij de klep omhoog duwt., komt je onder de klep terecht en in het ziekenhuis.
  •  Het voordeurtje van de trailer is bedoelt voor de begeleider, niet voor het paard. Sommige paarden willen proberen of ze via dit deurtje eruit kunnen. Sluit dit deurtje na jouw gebruik meteen af, zodat je paard niet de neiging krijgt zich hierin te duwen.
  • Het lijkt overbodig te zeggen, maar laat je trailer ieder jaar nakijken door een specialist. We willen niet dat een paard door de klep of de bodem zakt of dat de oplooprem niet goed functioneert. Veiligheid staat voorop.
  • Zet je paard niet aan het halster vast in de trailer als je de stang nog niet achter de achterhand hebt geplaatst, als het paard in paniek gaat trekken, zou hij achterover kunnen vallen en zich ernstig kunnen beschadigen. Dus altijd eerst de stang erachter, de veiligheidssluiting van de stang dicht en dan pas je paard vastzetten.


Goede reis .... 

Reacties