Voerbeloning voor paarden onder het zadel
Humphrey Dirks
01/02/2024
2 min
0

Voerbeloning, moedigt dat bij mijn paard slecht gedrag aan?

01/02/2024
2 min
0

Moedigt voerbeloning slecht gedrag bij mijn paard aan? 


Paarden vinden de volgende dingen belangrijk in deze volgorde;

  1. Veiligheid
  2. Comfort
  3. Spel
  4. Voer

Tot ze zich veilig en comfortabel voelen zijn ze niet geïnteresseerd in spel. Voelen ze zich op hun gemak dan kan spel en voer een goede stimulans vormen. Met spel creëer je respect en met voer ontwikkel je motivatie.

Voer als lokmiddel om bijvoorbeeld je paard in de trailer te lokken terwijl je niet hebt gewerkt aan de vertrouwensrelatie en communicatie gaat niet werken. Een paard dat angstig is, heeft sowieso geen belangstelling voor voer.


Een goede balans tussen liefde, communicatie en leiderschap in gelijke mate is onontbeerlijk, inclusief een portie spel en plezier. Daar kan een beloning in de vorm van voer bij horen, mits het paard zich niet vervelend gaat gedragen door het geven van voer. Sommige mensen belonen hun paard nooit met voer. Ik doe dat wel, maar ik kijk wel welk paard ik voor me heb. Bij de paarden die ik een groot plezier doe met een snoepje, zet ik dit graag in, ik verwen de paarden graag. Het is nogal wat, dat ik op ze mag gaan zitten, dat ze inparkeren zodat ik mag opstappen en ze blijven staan omdat ze weten dat ze iets lekkers krijgen. Dat werkt 2 kanten op. Ik ben blij dat ze goed blijven staan en zij zijn blij dat er iets tegenover staat. 

 Denk aan het principe - communicatie, liefde en leiderschap in gelijke doses. Als de dingen uit balans raken dan verslechtert de relatie omdat we, of veel liefde geven aan onze paarden en hen nooit iets interessants laten doen of we laten ons paard van alles doen en geven hem niet genoeg liefde. Het evenwicht vinden is min of meer het geheim van horsemanship

Dit kunnen we ook terugvoeren op de voerbeloning. Te veel voeren kan in je nadeel gaan werken. Het paard kan daar mogelijk, afhankelijk van zijn persoonlijkheid, opdringerig of vervelend van worden. Er zijn soms paarden bij me in training die nooit een voerbeloning krijgen omdat ze dit niet goed kunnen hanteren en dwingend gedrag gaan vertonen.


Word je relatie, communicatie en respect beter, kan je meestal ook het moeilijkere paard rustig een voerbeloning geven, omdat je het respect van ze hebt verdiend. Respect verdienen is geen respect afdwingen en ook geen respect kopen met snoep, maar het resultaat van een goede relatie met je paard. Respect moet je verdienen door de persoon te zijn waar je paard mee om wil gaan.

Door meer inzicht te krijgen, kunnen we leren de balans te vinden voor de paardenpersoonlijkheid waar we mee te maken hebben. Hoeveel liefde, hoeveel variatie, hoeveel consistentie heeft jouw of mijn paard nodig. 

Wil je meer leren over paardenpersoonlijkheden waar het onderwerp voer ook ter sprake komt, kijk dan eens hier;

https://humphreydirkshorsemanship.nl/cursus-paarden-persoonlijkheden/

Om een korte video te bekijken over voerbeloning klik je hier

Wil je meer leren, kijk dan eens op mijn website en mijn youtube kanaal, daar vind je veel gratis content over diverse horsemanship onderwerpen.


 

Reacties