Bijtend paard uit je ruimte houden
Humphrey Dirks
01/05/2024
4 min
0

Mijn paard bijt, hoe komt dat?

01/05/2024
4 min
0

EEN BIJTEND PAARD

Een bijtend paard is een veel voorkomend trainingsprobleem.


Probeer bij het oplossen van problemen altijd eerst de vraag te stellen: ‘Waar komt dit probleem en dit gedrag vandaan?’

Het antwoord:

Normaal gesproken bijt een paard om één van de volgende redenen:

  • Het paard is bang.

  • Het paard probeert je te domineren.

  • Als indicatie dat hij wil spelen, maar dit is meer knabbelen dan bijten.

Een bijtend paard is geen slecht paard.

Wanneer je paard bijt, is dat meestal een reactie op iets dat hem beangstigt of iets waar hij niet zeker van is. Ook kan hij je op deze manier vertellen dat je beter aan de kant kunt gaan omdat hij de baas is.


Bijten is een symptoom en niet het probleem. Het is eigenlijk een goede feedback. Een paard kan niet praten om je te vertellen dat hem iets dwars zit, dus bijt, slaat of bokt hij.

Vaak reageren mensen op een bijtend paard door hem na het bijten op zijn neus te slaan. Dit helpt niet. Een paard is een prooidier en een prooidier begrijpt geen bestraffing. Als je dit probleem bij een paard tegenkomt, helpt het om uit te zoeken wat de persoonlijkheid van je paard is. Zo kan je duidelijkheid krijgen over de motivatie van het paard om te bijten. Als je eenmaal hebt bepaald of je paard in de Left-Brain (denkende) of de Right-Brain (instinctieve) modus is, zal je beter gaan begrijpen waarom hij bijt.


Right-Brain paarden bijten meestal uit verdediging omdat ze bang zijn of pijn hebben. Left-Brain paarden bijten meestal uit dominantie. Elk van deze persoonlijkheden vereisen een andere aanpak om tot een humane, effectieve en duurzame oplossing te komen. Als je erachter komt wat de achtergrond en de reden van het gedrag is, kan je op een geschikte en preventieve manier de oorzaak wegnemen.


Houd afstand!

Of je paard nu bijt omdat hij bang is of omdat hij je wilt domineren, de nummer één regel bij een bijtend paard is: Houdt hem op afstand! Dat we van paarden houden en proberen hen te begrijpen, betekent niet dat we het gevaar niet herkennen.


Totdat je de persoonlijkheid van je paard weet en welke trainingsmethode de beste en meest duurzame oplossing biedt, moet je je paard op zo’n afstand houden dat hij je niet kan bijten. Dit betekent dat je over de vaardigheden moet beschikken om je paard achterwaarts op afstand te zetten. Ik adviseer je dan ook eerst het paardenalfabet te leren die op mijn website staat, waarbij je stap voor stap in de juiste volgorde een communicatie op gang brengt. 


Het paard een paar stappen achterwaarts laten gaan is meestal niet genoeg. Je moet hem achterwaarts laten gaan totdat de uitdrukking op zijn gezicht verandert, hij vriendelijker wordt, de oortjes naar voren gaan en de ogen en mond verzachten.


Belangrijk is te beseffen dat paarden leiderschap nodig hebben, maar ook liefde en communicatie en dat alles in gelijke doses. Geef je te veel liefde, dan komt het leiderschap in geding, neem je teveel de leiding zoals bij het geval van het bijtende paard, dan zal je dit weer moeten vereffenen met het geven van liefde door je paard te krabbelen en een aai te geven als jullie daar aan toe zijn.


De volgende stappen:

Bouw een nieuwe relatie op met je paard door te leren met hem te spelen en verandering te brengen in de roofdier-prooidier relatie, dat zal alles veranderen. 



Reacties