Paardenalfabet D

Voor- achterwaarts

Zou jij ook willen dat je

paard veerkrachtiger is 

en  gemakkelijk stopt 

op een lichte hulp

D. Voor- Achterwaarts

Zou jij ook willen dat je paard veerkrachtiger is, gemakkelijk stopt op een lichte hulp, een slide stop maakt, rechter en sneller achterwaarts gaat? Voor-achterwaarts is de sleutel om dit te ontwikkelen. Stel je voor dat het voorwaarts en achterwaarts van de gangen zo goed is, dat je er maar aan hoeft te denken om dit te bewerkstellen.


Hoe ontwikkel je dat in je paard? Het antwoord is “het paarden alfabet” maar de voor-achterwaarts is bij uitstek geschikt om het voorwaarts en achterwaarts in balans te brengen. Veel paarden zullen zonder enige moeite voorwaarts gaan, maar achterwaarts kan een heel andere zaak zijn. Zij moeten het voor- en achterwaarts in balans brengen. Een goede voor-achterwaarts is de sleutel tot rechtgerichtheid, respect en impuls van je paard. Het zal ook bepaalde problemen oplossen, zoals een paard dat aan de hand geen respect heeft en over je heen of voor je uit loopt. Ook knabbelen, bijten en te zwaar op de voorhand lopen kan met voor-achterwaarts worden verholpen.

Principe en doelgerichtheid.
De voor-achterwaarts is de vierde letter van het alfabet. Letter A neutraal, letter B wijken voor een constante druk en letter C wijken voor een ritmische druk, noemen we de principes omdat ze de basis vormen voor het alfabet van de communicatie met paarden.
Letter D voor-achterwaarts , letter E cirkels, letter F zijwaarts en letter G nauwe doorgangen/ruimtes, zijn doelgericht, omdat zij een combinatie zijn van de eerste letters en je deze toepast met een doel.


Elke letter bouwt voort op de voorgaande letter, dus voor een goed resultaat is het belangrijk om eerst goed te zijn in het ABC voordat je je paard de voor-achterwaarts leert. Mocht je problemen ondervinden bij het voor-achterwaarts, dan ga je terug naar de eerdere letter. Je zult merken dat als je door het paarden alfabet heen gaat en je problemen hebt, je ze kunt oplossen door een letter terug te gaan.

Waarom voor-achterwaarts, en waar is het voor?

De voor-achterwaarts gaat over het achteruit sturen van je paard en hem terug laten komen in een rechte lijn met gelijke druk. Het ontwikkelt balans, lichtheid en veerkracht in je paard omdat het paard leert klaar te zijn om voorwaarts of achterwaarts te gaan. Paarden zijn van nature voorwaarts-gericht (vooral bij emoties). Om ze aan achterwaarts te laten denken kun je het paard mentaal en emotioneel maar ook fysiek in balans brengen.


Begrijpen waarom deze letter zo zinvol is, is de eerste stap naar succes.

De meeste mensen raken gefrustreerd door hun paarden omdat ze meestal constant aan het eindresultaat werken, het product. Ze oefenen spins, vliegende galopwissels, ze oefenen sprongen, etc. en begrijpen niet waarom het maar zo weinig vooruit gaat ondanks de hoeveelheid training. Zij snappen niet waarom hun paard vandaag een goede dag heeft en morgen alles mislukt.

Proces en product zijn twee verschillende zaken.

Wat als het iedere maand iets beter kan gaan, i.p.v. een proces van jaren?

Mensen halen maar een klein deel van het potentieel uit hun paarden. Dit komt omdat ze niet verder kijken dan hun specialiteit, ze besteden geen aandacht aan de basis van hun paard.

Daarom heb ik de eerste 3 niveaus in mijn programma op die manier ontwikkeld. Ze voorzien elk paard van een solide basis, ongeacht zijn latere specialiteit. Dit is hetzelfde als een kind naar de basisschool sturen voor hij naar het voortgezet onderwijs gaat. Hoe goed zou een 3 jarig kind het doen als je hem naar een middelbare school stuurt? Denk je dat het kind, als het maar genoeg zinnetjes en berekeningen maakt, de taal en de wiskunde zal begrijpen? Ook paarden hebben ontwikkelingstijd nodig. Dat is de reden dat ik mensen gedurende de eerste 3 niveaus bepaalde taken laat doen. De niveaus van het paardenalfabet zijn progressief en elk niveau bouwt voort op het niveau ervoor. In een vroeg stadium wordt de voor-achterwaarts geleerd met een 3,7 meter lang touw (niveau 1). Omdat je bewegingen in het begin overdreven zijn, zal het touw behoorlijk heen en weer schudden. Als jij en je paard beter worden (naar niveau 2 en 3), moet je de voor-achterwaarts gaan uitvoeren met een 7 meter touw, een 14 meter touw, zonder touw en als je op zijn rug zit. Het enige wat veranderd is, is hoe je het doet, waar je het doet en waar jij je bevindt in relatie tot je paard.

Beginnen met de voor-achterwaarts.

Voordat je de voor-achterwaarts op de grond gaat leren is het van groot belang in het ABC van het paardenalfabet behoorlijk goed zijn. Dan moet je de fasen gaan leren voor het achterwaarts sturen en het terug laten komen van het paard.


De vier fasen voor het achterwaarts sturen van je paard.

1) Begin met de neus van het paard ongeveer een armlengte van je af, terwijl je het eind van de 3,7 meter lange touw vast houdt. Geef je paard een gemene blik “look of a lion” alsof je een ander paard bent en je oren in je nek legt. Dan til je je hand op en schudt met je wijsvinger. Als je dat doet mag het touw nog niet bewegen.

2) Houdt het touw met alle vingers vast en schudt het touw door met je hand te schudden vanaf je pols. Het touw moet nu een beetje mee schudden, maar het halster mag nog niet mee schudden terwijl je de 'look of the lion' volhoudt.

3) Houd je pols stijf en schudt nu met je onderarm vanaf je elleboog. Beweeg je onderarm heen en weer. Dit zal er tevens voor zorgen dat het halster in beweging komt en dat zal het paard voelen.

4) Houd je arm helemaal stijf en beweeg je hele arm heen en weer vanaf je schouder. Het is misschien handig een beetje wijdbeens te gaan staan als je met je hele arm gaat zwaaien voor meer stabiliteit. Je paard zal dit behoorlijk goed voelen omdat het touw en het halster hard heen en weer schudden.


Op het moment dat je paard ook maar de kleinste stap neemt – met welke fase dan ook – stop je gelijk en ontspan je je lichaam. Zo weet hij dat hij het goed doet. Als hij beweegt op een fase 2 of 3, dan stop je gelijk en begin je opnieuw met een fase 1 tot hij helemaal aan het eind van het touw staat.


De vier fasen voor het terug vragen van je paard.

1) Als je paard eenmaal aan het eind van het touw staat, laat hem hier dan enkele minuten rustig staan voor je hem vraagt terug te komen. Als je dan zover bent om hem terug te vragen, glimlach je en kijk je hem met je vriendelijkste gezicht aan. Til het touw op en wenk naar hem om naar je toe te komen.

2) Blijf glimlachen en maak een wrijvende ritmische beweging onder het touw naar je toe met open handen.

3) Blijf glimlachen en sluit je vingers een beetje terwijl je het touw ritmisch naar je toe blijft wrijven. Hij voelt nu een trekkende druk op het halster.

4) Glimlach, plant je voeten, buig je ellenbogen en houd het touw stevig vast. Houdt de druk op het touw tot hij voorwaarts komt. Omdat het paard nogal wat tegendruk kan geven, is het van belang dat je stevig staat voor het geval dat hij ineens voorwaarts komt.

Ook nu geldt dat je gelijk loslaat op het moment dat het paard jouw richting op beweegt en je begint dan opnieuw met fase 1. Sommige paarden zullen het nooit tot een fase 4 laten komen omdat ze graag naar je toe komen.


Voor-achterwaarts oefeningen.

Als je eenmaal je paard hebt geleerd om achterwaarts te gaan en weer terug te komen, kun je het achterwaarts gaan gebruiken om dingen als aan je knabbelen, bijten en over je heen lopen te corrigeren. Als je paard aan je knabbelt, zend hem dan gelijk achterwaarts met een fase 4. Elke keer als hij eraan denkt om aan je te knabbelen of je te bijten stuur je hem achterwaarts. Vrij snel zal hij zijn mond op een gerespecteerde afstand houden. Als je paard op de grond steeds over je heen loopt, stuur hem dan steeds achterwaarts uit je persoonlijke ruimte. Je kunt je persoonlijke ruimte visualiseren door op de grond met je voet een cirkel om je heen te trekken. Als je paard nu met zijn neus of voet of welk lichaamsdeel dan ook over de lijn komt, stuur hem dan achterwaarts met een fase 4. Het zal niet lang duren voordat je paard het veel comfortabeler vindt om op een respectvolle afstand van je te blijven.

null

Als jij en je paard hier steeds beter in worden, kun je wat meer uitdagingen aangaan en je paard mentaal, emotioneel en fysiek testen. Probeer het uit in diverse situaties en met verschillende obstakels.

* voor-achterwaarts door het hek in de wei

* voor-achterwaarts de stal in

* voor-achterwaarts in en uit de wasplaats

* voor-achterwaarts tussen emmers of vaten

* voor-achterwaarts een heuvel op en af

* voor-achterwaarts over een liggende paal of een boomstam of een laag sprongetje

* voor-achterwaarts in en uit een trailer met een klep

Krijg je er al een beeld van? Je kunt dit gebruiken om je paard meer vertrouwen te geven terwijl je zijn achterwaarts verbetert. Dit is slechts het begin van de voor-achterwaarts. Op elk niveau van het programma leer je om dit naar een hoger plan te brengen. In het proces hiervan leer je uiteindelijk de principes die nodig zijn voor een slide stop, een piaffe, meer op de achterhand komen, etc.

Al deze verfijningen en specialisaties starten bij een goede basis op de grond