Paardenalfabet A

Neutraal - je kunt maar

één keer een eerste

indruk maken

A. Neutraal - Vriendschap

Neutraal, de eerste letter van het paardenalfabet, vormt de basis voor een taal tussen jou en je paard, en bevestigt het leiderschap. Hoe benader je iemand bij een eerste ontmoeting? Ik geef de voorkeur aan een positieve benadering, want je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Dit geldt zowel voor mensen als voor paarden.

Helaas kan er bij deze eerste ontmoeting met een paard al veel misgaan. Vaak dwingen mensen paarden tot bepaalde handelingen zonder enige vorm van communicatie of rekening te houden met hun gevoelens. Paarden worden gevangen, vastgebonden, geblinddoekt en gedwongen over obstakels te gaan of zadelmak gemaakt zonder hun instemming.


Neem bijvoorbeeld een mak en bereden paard. Veel ruiters zadelen het paard op en gaan zitten zonder enige voorbereiding, drijven het aan om vooruit te gaan en trekken aan de teugels om te stoppen. Als het paard weerstand biedt, worden hulpmiddelen ingezet zoals het dichtsnoeren van de mond met een sperriem of het gebruik van een slofteugel om het hoofd omlaag te houden, zodat het paard doet wat zij willen. Deze hulpmiddelen zijn grof, maar helaas worden ze als normaal beschouwd. Slechts weinigen stellen hier vragen bij. Je kunt echter veel positiever resultaat bereiken zonder mechanische hulpmiddelen of een militaristische houding.


Neutraal is de eerste stap.

Als mensen zich zouden verplaatsen in het perspectief van het paard, zouden ze beseffen dat communicatie, leiderschap en liefde betere resultaten opleveren dan dwang. Als paardenliefhebbers hebben we allemaal één gemeenschappelijke wens: in harmonie met ons paard werken, in plaats van in strijd.

Paarden hebben geen dwang nodig. Ze kunnen op een natuurlijke manier worden overtuigd en gewillige partners zijn. Het paardenalfabet is ontstaan door observatie van het natuurlijke gedrag en de onderlinge communicatie van paarden.


De eerste letter, A, staat voor neutraal en is de belangrijkste letter van het paardenalfabet. Je gebruikt deze '(lichaams)taal' voordat je iets anders doet met je paard (denk aan hoe je jezelf voorstelt aan mensen en welke indruk je wilt achterlaten). Je blijft neutraal in je benadering, zowel vóór, tijdens als na alles wat je met je paard doet. Je neutraal kun je uitdrukken met je trainingstouw, je stick en string, je sjabrak, je zadel, je handen, kortom met alles wat je tot je beschikking hebt. Je moet je paard zoveel vertrouwen geven dat je neutraal kunt toepassen op alle delen van zijn lichaam. Bij moeilijke plekken schenk je extra aandacht, zonder te dwingen (verwijderen en weer benaderen > zie later). Om de kracht van neutraal te illustreren, geef ik enkele voorbeelden met een paard dat nog nooit bereden is. Dit vereist echter ervaring en een goede beheersing van neutraal. Ik houd twee richtlijnen in gedachten:


1. Ik zit op mijn paard, ben gelukkig en ontspannen, en het paard is ontspannen.

2. Ik vraag het paard om toestemming en doe geen aannames. Ik bewijs mijn vriendelijkheid en betrouwbaarheid.


Dit vertrouwen bouw ik op door het paard te krabben waar het dit toelaat. Van daaruit breid ik dit langzaam uit naar plekken waar het paard nog terughoudend is. Zijn houding zal veranderen en daar houd ik rekening mee. Ik observeer hoe ver ik kan gaan en onthoud dit voor de volgende keer om te zien of er vooruitgang is. Als het paard mij gemakkelijk toegang geeft tot deze plaatsen, weet ik dat het zijn lichaam aan mijn handen heeft toevertrouwd.

Vervolgens breid ik het krabben uit om te zien hoeveel hij toelaat. Sommige paarden lijken alles goed te vinden, zolang het langzaam en zachtjes gebeurt. Dit zijn de paarden waar mensen voorzichtig omheen sluipen, uit angst dat het paard schrikt. Ik doe juist het tegenovergestelde

Ik zwaai met mijn touw, huppel op en neer en struikel om het paard heen totdat het ongevoelig wordt voor deze prikkels. Tijdens dit proces lach ik en blijf ik ontspannen. In het begin kan het paard bang zijn of schrikken, maar al snel zal het zich realiseren dat mijn ontspannen houding geen bedreiging vormt.


Dit proces herhaal ik totdat het paard volledig rustig en ontspannen is.


Het leven van een prooidier is al beangstigend genoeg. Het instinct gebiedt een paard waakzaam te zijn om te overleven. Dit oerinstinct is nog sterk aanwezig in onze paarden. Voordat paarden partners kunnen zijn, moeten ze over hun aangeboren angst en wantrouwen heen komen. De eerste stap is dat ik moet bewijzen dat ik een vriend ben, wat er ook gebeurt. Pas als ik merk dat mijn paard mentaal verandert, anders naar me kijkt, zijn hoofd laag houdt en zijn spieren ontspant, ga ik een stapje verder en vraag ik om toestemming om op zijn rug te gaan zitten.



De rug van het paard is een nieuw gebied en hier is nog meer neutraal nodig. Als ik dit al vanaf de grond heb opgebouwd, is het meeste werk al gedaan. In relatief korte tijd zal het paard mij toestaan op zijn rug te liggen, te knielen, te staan, van hem af te schuiven aan beide kanten, zijn achterhand te verplaatsen, en pas dan zal ik mijn benen schrijlings over zijn rug laten glijden. Dit is een zeer kwetsbare positie.


Dit hele proces draait om neutraal. Als ik het goed doe, zal alles daarna snel en soepel verlopen, omdat we het vertrouwen van het paard hebben verdiend. Ik heb immers om toestemming gevraagd en me niet als een roofdier gedragen. Paarden passen zich snel en goed aan, waarschijnlijk sneller dan welk ander levend wezen dan ook.


Tips voor een goede eerste indruk bij je paard

1. Houd de leadrope ongeveer een meter van het halster vast en ontspan jezelf.

2. Kijk je paard niet aan en vraag nog niets. De meeste mensen leiden een paard meteen weg, binden het vast of gaan longeren, vaak zonder introductie of toestemming. Doe het tegenovergestelde en je paard zal aangenaam verrast zijn en het verschil meteen merken.

3. Leer om je paard een glimlach te geven. Lach en houd een ontspannen, vriendelijke lichaamshouding aan. Als je wat bang bent, is dit moeilijk, maar je zult er veel punten mee scoren.


Direct oogcontact kan voor een paard bedreigend zijn. Als je dit beseft, zul je merken dat paarden vaak niet direct naar mensen willen kijken, maar hun hoofd afwenden. Naarmate een paard zelfverzekerder wordt, zal het je vaker aankijken, zijn oren op je richten en meer geïnteresseerd raken.



Maak de tijd samen net zo plezierig voor je paard als voor jezelf.


Paarden krabben en knabbelen graag aan elkaar. Leer je paard te krabben zoals een ander paard dat zou doen, in plaats van hem alleen maar te aaien. Zoek de plekken waar hij jeuk heeft en wees voorzichtig bij gevoelige zones. Gebruik de techniek van ‘verwijderen en opnieuw benaderen’ om je paard zelfverzekerder te maken voor deze plekken. Maar boven alles: heb geduld.
Werk geleidelijk toe naar een situatie waarin je je paard overal kunt aanraken, aaien en krabben, zelfs onder zijn staart. Onthoud dat veel van wat je met je paard doet, neerkomt op een neutrale benadering.


Denk aan activiteiten zoals voeren, water geven, borstelen, wortels geven of gewoon aanwezig zijn zonder iets te vragen. Paarden ontwikkelen vaak een sterke band met degene die hen verzorgt, terwijl ze zich irriteren aan ruiters die alleen maar prestaties eisen. Neutraal zijn is de hoeksteen van een gezonde relatie met je paard. Het vormt de basis van het paardenalfabet.


Breid je neutraal uit en word zelfverzekerder.

Als je je paard overal kunt aanraken, kun je je neutraal gebruiken om je paard te desensibiliseren voor onverwachte situaties, zoals regenjassen, paraplu’s, fietsen, motoren, auto’s, vrachtwagens, hooirollen, frisbees, ballonnen, en zelfs rennende en klappende mensen of wapperende zakken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Gebruik je verbeeldingskracht om je paard te laten begrijpen dat deze dingen niet bedreigend zijn. Zodra hij dat inziet, zal zijn angst verdwijnen. Hij zal zich dan richten op hoe jij reageert op potentiële angsten. Respecteert hij jou en toon jij geen angst, dan zal hij je volgen.




Bevestigen/verbeteren zonder beloning of straf.

Beloning en straf werken niet goed bij paarden. Straf gaat vaak gepaard met angst en onvrede, waardoor het paard jou als een roofdier gaat zien. Bovendien komt straf meestal te laat, waardoor het paard de link met het ongewenste gedrag niet begrijpt. Erger nog, je straft het paard misschien voor gedrag dat voortkomt uit instinctieve angst.


Wat wel werkt, is positieve en negatieve bevestiging.

Een goed voorbeeld is een stroomdraad. Bij aanraking krijg je een schok, wat een negatieve bevestiging is zonder enige emotie. Het paard leert direct dat het een fout maakte en zal het zichzelf aanrekenen. Zodra de aanraking stopt, verdwijnt de schok (een snelle verlichting).


Er zijn twee manieren van bevestigen/verbeteren: ritmische beweging (krabben) en ontspanning (terugtrekken of simpelweg bij je paard zijn zonder iets te vragen).


Er zijn ook twee manieren van negatieve bevestiging/verbetering: ritmische druk en constante druk. Als een paard je probeert te bijten en je geeft hem een tik, trek hij zich snel terug en mis je hem, waardoor hij 'wint'. In plaats van een tik kun je je armen flapperen als hij je wil bijten. Doe dit op het juiste moment zonder hem aan te kijken, zodat hij tegen je flapperende arm aanloopt. Dit is een vorm van negatieve bevestiging, en het paard zal snel leren zijn gedrag te veranderen


Positieve bevestiging werkt onmiddellijk, terwijl beloning vaak te laat komt. De kleinste poging van het paard om iets goed te doen, is het moment waarop je de druk wegneemt. Het paard ervaart het wegnemen van druk als positief, waardoor het gewenste gedrag vaker zal voorkomen. Als je alle druk wegneemt, het paard niet aanraakt, loslaat en ontspant, ben je weer in neutraal.



Een andere manier om je neutraal te gebruiken is door je paard te laten wijken voor een constante druk met je vingers. Dit werkt als volgt: aai-wacht-druk-wijk-aai. Dit zorgt ervoor dat je paard geen negatieve associaties heeft met de druk van je vingers wanneer je hem vraagt te wijken.


Vriendelijkheid zonder controle kan problemen veroorzaken.

Het is belangrijk om vriendelijkheid te combineren met controle. Er zijn situaties waarin mensen hun paard aaien, voeren of vriendelijk behandelen, maar het paard heeft geen respect. Deze paarden hebben geleerd dat mensen niet gevaarlijk zijn en proberen hen te domineren door te duwen, bijten, opjagen en rond te sleuren. In een kudde is de rangorde van groot belang. Als je je niet gedraagt als een leider, zal het paard denken dat het zijn taak is om het leiderschap over te nemen.


Gebruik je neutraal als onderdeel van je training.

Verwaarloos je neutraal niet, ook niet als je paard vriendelijk lijkt. Neem er de tijd voor en ga er niet te snel van uit dat het voldoende is als je paard stil blijft staan. Je neutraal is de geheime kennis die paardenmensen moeten bezitten om het vertrouwen van hun paard voortdurend te bevestigen. Zodra je dat vertrouwen hebt verdiend, kun je beginnen met bijvoorbeeld het vragen om te wijken voor druk, de B van het paardenalfabet.