Waarom slaat mijn paard?
Waarom slaat mijn paard?
Als je wordt geslagen/geschopt door een paard kan dat heel hard aankomen en soms grote gevolgen hebben voor mensen of andere (kleinere) dieren. De meeste mensen zijn wel bekend met het feit dat een paard een schop kan geven en zijn daarom waakzaam als ze achter een paard langs gaan of bij de achterbenen in de buurt komen. Een paard kan ook prima met zijn voorbenen uithalen, dus houdt daar ook rekening mee.
Waarom slaan paarden?
Slaan is voor een paard natuurlijk gedrag. Het is goed om te weten dat de achterbenen voor sommige paarden een wapen is. Maar dit is niet het enige. Paarden slaan als ze spelen (Left-Brain gedrag) en ze slaan als ze bang zijn (Right-Brain gedrag). Ze kunnen ook slaan als ze opstandig zijn (vaker de Left-Brain paarden), meestal mist een Left-Brain paard zijn doel niet, omdat ze nadenken, goed richten en precies weten waar ze hun voet willen plaatsen. Dit is meestal een doordachte actie die niet als een bliksemschicht uit de hemel komt vallen, maar trager en bedachtzaam is.
Meer weten over de paardenpersoonlijkheden left brain of right brain?
Als je paarden in hun kudde bekijkt, kan je observeren hoe en wanneer ze overgaan tot een daadwerkelijke klap. Het is belangrijk om te weten dat, voordat het paard zijn been optilt om te slaan, hij al een waarschuwing heeft gegeven. Voor ons lijkt het soms uit het niets te komen, maar dat komt omdat wij de signalen die eraan voorafgaan hebben gemist. Interessant genoeg worden de meeste mensen geslagen door introverte paarden, omdat je bij introverte paarden niet meteen ziet wat ze ervan vinden en het lijkt dat ze het goed vinden dat je dichterbij komt. De signalen van deze paarden zijn kleiner waardoor ze ons minder opvallen.
Dat is waarom je paard leren lezen zo belangrijk is voor je veiligheid. Je leert zijn lichaamstaal, gedrag en stemming te herkennen en uit de slagzone van je paard te blijven of hem op afstand te houden tot hij kalm en ontspannen is.
De situatie.
Right-Brain paarden slaan meestal omdat ze bezorgd, verrast of bang zijn.
Left-Brain paarden slaan uit verzet. Dat kan komen omdat je hen wilt laten bewegen of iets anders van ze vraagt waar ze op dat moment niet op zijn voorbereid of geen zin in hebben. Ook onaangekondigd aanraken op een plek die ze onprettig vinden kan leiden tot een klap.
De emotie.
Het is belangrijk om de emotionele staat van je paard te herkennen zodat je weet waar hij klaar voor is. Wat voor paard heb je op dit moment voor je? Is hij Right-Brain of Left-Brain? Is hij gespannen, heeft hij een strakke staart, draagt hij zijn hoofd hoog, zijn de oren naar achter door iets dat achter hem gebeurt, zijn het lijf en de benen krampachtig? In dat geval toont hij Right-Brain gedrag. Als hij Left-Brain gedrag laat zien, kan hij ontspannen of lui overkomen, van je wegdraaien als je hem benadert, uit het contact wegblijven en zelfs chagrijnig kijken en je daarmee vertellen dat je hem met rust moet laten.
De waarschuwing.
Het Right-Brain paard zal vaak opeens zijn staart een tandje strakker houden, misschien zelfs zijn achterhand iets naar binnen halen. Hij heeft waarschijnlijk problemen met stilstaan en wil slaan omdat hij zich opgedreven voelt, bijvoorbeeld als hij klem staat in een hoek. Ook als hij vastgebonden staat of strak wordt vastgehouden door iemand wordt hij ervan weerhouden van de druk weg te kunnen bewegen.
Het Left-Brain paard zal een snelle beweging maken voor hij slaat, zoals een boze zwaai met zijn staart, een gooi met zijn hoofd of een been optillen als dreiging, op het zelfde moment zijn oren naar achteren doen of met zijn staart zwaaien. Uiteindelijk geeft het Left-Brain paard je meer tijd en de slag wordt geleverd met veel meer visuele waarschuwing.
De trap.
Right-Brain paarden zijn flitsend snel. Bammm! Het is bijna altijd raak, soms meerdere keren snel achter elkaar als ze in paniek zijn.
Left-Brain paarden slaan langzaam, meer als een sullige trap. Of hij trapt van een afstand, zoals een kind achter je rug zijn tong uitsteekt en de deur uit rent.
Wat moet je doen als je geslagen bent?
Zeg Auw, want als je eenmaal geslagen bent is het te laat. Je paard bestraffen is niet het juiste om te doen, het is ook niet effectief. Het paard sloeg uit angst of disrespect of omdat je hem niet hebt begrepen, hem bestraffen of een tik geven zal nooit effectief zijn, omdat dit voor het paard niet als een straf wordt gezien, hij er niks van leert en je ook altijd te laat zal zijn en dan geen enkele impact hebt. Het paard kan wel bang worden door bestraffing en dat is iets dat je juist niet wilt, want dat is slecht voor de relatie, de communicatie, het respect en het vertrouwen die je wilt hebben om goede partners te worden.
Als je hem bestraft zal het paard het waarschijnlijk nog een keer doen. Je moet je focussen op het worden van een betrouwbare leider.
Wat moet je weten?
Je moet weten dat het gevaar om geslagen, gebeten, omvergelopen of getrapt te worden er altijd is als je met een paard omgaat dat jou niet vertrouwd en niet respecteert. Ook met een paard dat onder de adrenaline zit - opgefokt is, zich in de hoek gedreven voelt of bedreigd wordt door druk op wat voor manier dan ook, kan een gevaar vormen voor de begeleider of ruiter. Het hele punt van verstandig met paarden omgaan, is om uit de slagzone te blijven, om kundig te zijn en je persoonlijke ruimte te beschermen. Doe je best om een eindeloos vertrouwen en respect te creëren en je paard nooit in de positie te brengen waar hij het gevoel heeft dat hij zich tegen jou moet verdedigen.
Goede paardenmensen lezen paarden, ze weten wat ze kunnen verwachten en voorkomen dat. Als ze geslagen worden door een paard, zullen ze direct toegeven dat ze zelf een verkeerde inschatting hebben gemaakt.
Wat te doen?
Investeer in de relatie met je paard. Zorg dat je zijn persoonlijkheid kent en zorg ervoor dat je verstandige dingen doet die je dichter bij elkaar brengt. Verdien het respect van je paard en zorg ervoor dat je aardig en betrouwbaar bent. Al te vaak worden mensen te doelgericht en daardoor rechtlijnig en vergeten ze dat de relatie op de eerste plaats komt. Zorg ervoor dat je erachter komt wat belangrijk is voor je paard en wat je moet doen.
Leer en bestudeer de paardentaal die paarden onderling gebruiken en ook hoe ze dit laten zien in de omgang met mensen. Oefen het lezen van de expressie en het gedrag van paarden en je zult versteld staan hoe duidelijk ze zijn. Als je veilig en vertrouwd met paarden wilt zijn, moet je paardentaal/communicatie leren begrijpen, niet alleen van jouw paard maar ook van andere paarden.
Doe geen aannames.
Zoals je paard gisteren was, geeft geen garantie voor vandaag. Jij weet niet hoe jouw paard jullie vorige sessie heeft ervaren en je weet ook niet wat er ondertussen is gebeurd in de paardengroep. Welke dingen uit de omgeving hebben invloed op het paard, misschien het weer, misschien heeft een paard uit de groep iets gezien waar anderen ook onrustig van zijn geworden.
Als je paard naar je kijkt met de oren naar voren en een positieve uitdrukking, als hij niet gespannen, verveeld of afgeleid is en je introduceert niets nieuws, is het waarschijnlijk oké. Maar voor mensen met kennis en ervaring is dit niet genoeg. Zij zorgen elke dag opnieuw dat ze het respect van hun paard verdienen door verantwoord en met kennis en kunde, om te gaan met het paard dat ze op dat moment voor zich hebben. Dat wil zeggen dat ze een koker hebben met kennispijlen die ze kunnen inzetten bij allerlei verschillende omstandigheden die ze tegenkomen in de omgang met hun paard.
Wil je meer leren over paardenpersoonlijkheden, kijk dan hier;
Cursus Paarden Persoonlijkheden