Help, mijn paard steigert

Waarom steigert mijn paard?

Als je paard steigert, gebeurt dat waarschijnlijk door een van de volgende twee redenen

  • Het paard wordt tegen gehouden
  • Het paard voelt zich gevangen in een hoek

Steigeren is meestal een angstreactie die vaak onbedoeld veroorzaakt wordt door de begeleider of de ruiter.


Als je een paard hebt met een voorwaarts verlangen en iets houdt hem tegen, zoals een halster, bit of persoon, dan is er voor het paard maar 1 uitweg en dat is omhoog!

Sommige mensen denken dat een paard steigert om de ruiter te intimideren, maar het is belangrijk om te begrijpen dat een paard gewoon een paard is en denkt als een paard. Hij is van nature een angstig en claustrofobisch dier van wie de hoofdverdediging bestaat uit wegrennen (vluchten). Sta je hem niet toe om weg te rennen door hem te proberen tegen te houden, dan zal hij in de enige richting gaan die overblijft en dat is omhoog.


Gewoonlijk steigeren paarden, die vluchtgedrag onder het zadel vertonen, vaker. Hun vluchtgedrag maakt dat je ze nog meer wilt tegenhouden. Ze beginnen met het opgooien van hun hoofd en als de barrière die de ruiter opwerpt om ze tegen te houden groot genoeg wordt, gaan ze over tot steigeren.


Hoe stop je een paard dat de neiging heeft tot steigeren

  • Je begint met je te verdiepen in de natuur van je paard en probeert te  begrijpen waarom je paard steigert. Je straft hem niet voor zijn natuurlijke reactie/gedrag, maar toon inlevingsvermogen en begrip voor jouw paard.
  • De volgende stap is om je benadering en gedrag te veranderen zodat je paard in je kan gaan vertrouwen. Probeer een communicatie met je paard op gang te brengen die voor jullie beiden begrijpelijk is en werk aan liefde, taal en leiderschap in gelijke doses zodat het paard weet dat jij een betrouwbare partner bent die zijn respect verdient.
  • Stop met het gebruik van twee teugels voor controle en leer je paard te controleren met één teugel.


Deze drie dingen zullen een drastisch verschil maken in het steigergedrag van je paard. De beste manier om dit te leren is met het paardenalfabet

Vervolgens raden we je aan, je paard zijn paardenpersoonlijkheidstype te bestuderen zodat je je paard echt gaat begrijpen.

Houdt er rekening mee dat het paard een fysiek ongemak kan hebben en of last heeft van bijvoorbeeld zijn gebit, zijn rug, hals of het zadel. Laat het paard altijd fysiek nakijken als je paard ineens ander gedrag gaat vertonen.


Waarschuwing; zorg er zo goed als mogelijk voor, dat je veilig blijft. Trek je aan 2 teugels terwijl het paard steigert, dan is de kans groot dat het paard achterover valt en de gevolgen zijn dan niet te overzien.  Daarom vinden we het belangrijk dat je goed aanleert, dat je je paard met 1 teugel kan rijden, controleren en inbuigen als dat nodig is. Buigen maakt steigeren erg moeilijk, dan wel onmogelijk. Oefen dan ook deze technieken want een paard controleren op 2 teugels is bijna  onmogelijk en gevaarlijk. 2 Teugels geeft het paard meer power dan je wilt in situaties die je juist wilt voorkomen of wilt oplossen. Door 2 teugels kan het paard zijn achterhand, dus zijn motor, gebruiken voor de inzet van meer kracht. Ook als het paard op de vlucht slaat is 1 teugel je redding en 2 teugels meer kracht voor het paard en minder controle voor jou.

Advies; Zorg altijd voor beschermende kleding als een bodyprotector, goede laarzen/rijschoenen/chaps/een goedgekeurde rijhelm/veiligheidsbeugels om de kans op letsel te verkleinen.

Onthoud; 1 teugel is voor controle, 2 teugels voor communicatie.